ENDOMETRIOZA – jakie produkty warto jeść, a z jakich warto zrezygnować?

Wiesz już jakie są przyczyny endometriozy z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (pisałam o tym wczoraj). Dzisiaj dowiesz się jakimi produktami żywieniowymi możesz pomóc organizmowi osiągnąć homeostazę w obrębie macicy.

Endometrioza, to przede wszystkim zastoje. Dieta będzie miała na celu z jednej strony PORUSZYĆ je, z drugiej zaś – wyeliminować produkty, które sprzyjają tworzeniu się zastojów.

Nie przedłużając już…

Z tego zrezygnuj:


❌ cukru i produktów mlecznych (oba rodzaje produktów działają wychładzająco, śluzotwórczo oraz ich nadmiary prowadzą do zastojów),
❌ alkoholu wychładzającego (piwo, białe wino),
❌ surowizny (na 2-3 miesiące zrezygnuj z surowych warzyw i owoców na rzecz tych gotowanych/ pieczonych/ duszonych),
❌ odstaw zimne napoje,
❌ nie przesadzaj z orzechami (30-50g w tygodniu wystarczy),
❌ nie doprowadzaj do wychłodzenia organizmu (ubieraj się ciepło).

To uwzględniaj w diecie:


✅ kasze (jaglaną, gryczaną, orkiszową, owsianą, ryż),
✅ owoce i warzywa po obróbce termicznej,
✅ dobrej jakości mięso, ryby i jaja,
✅ nasiona roślin strączkowych (czerwona fasola, biała fasola, ciecierzyca, tofu, soczewica),
✅ przyprawy: imbir (świeży i suszony), cynamon, goździki, chilli, pieprz, kurkuma, curry, rozmaryn, czosnek, gałka muszkatołowa.


W kolejnych postach dowiesz się jakie zioła warto pić, jak ćwiczyć oraz jakie się psychologiczne przyczyny powstawania endometriozy.

Polub mnie na Facebooku

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.