fbpx

Kopytka z batatów

Pyszne, bezglutenowe kopytka z przepisu Klaudii Olejniczak (która swoją drogą wydała własny eBook z przepisami – zajrzyj na jej profil na IG👉 @olejniczakkk i pobierz go za darmo!).

KOPYTKA Z BATATÓW:


Potrzebujesz:
💥 200 g batata
💥 4-5 łyżek mąki jaglanej
💥 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
💥 1 łyżka oleju kokosowego
💥 cynamon, ksylitol

Batata pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C około 1h, lub możemy go ugotować do miękkości. Następnie czekamy aż ostygnie, obieramy ze skórki i rozgniatamy lub blendujemy na jednolitą masę. Do zmielonego batatu dodajemy mąkę, skrobię i mieszamy dokładnie wszystkie składniki (jeśli ciasto wydaje się nam za mokre, dosypujemy jeszcze trochę mąki, ciasto ma być luźne, ale nie powinno się kleić). Z ciasta formujemy wałek, kroimy na kawałki-romby i odkładamy je na talerz lekko podsypaną mąką. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką oleju kokosowego i wrzucamy kopytka. Lekko mieszamy i kiedy będą się unosić na wodzie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy z garnka. Przekładamy bezpośrednio na talerz i posypujemy cynamonem oraz ksylitolem.

Wyglądają i smakują bosko! 😍 Wiem co mówię – już je jadłam ☺️
Koniecznie wypróbuj!

Polub mnie na Facebooku

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.