
PIERNICZKOVE-LOVE
Podrzucam Ci przepisy na „batatowce” i „bezglutenowce” i wierzę, że będziesz się bawić przy ich robieniu świetnie! 😃
➡ PIERNICZKI Z BATATÓW
Składniki:
– 500g batatów (waga przed ugotowaniem),
– 3 łyżki gorzkiego kakao,
– 4 łyżki miodu (ja wybrałam gryczany),
– 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego),
– koło 500g mąki gryczanej,
– przyprawy – łyżka cynamonu, łyżeczka imbiru, łyżeczka kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej,
– łyżka sody oczyszczonej.
Wszystko składniki razem wymieszać (bataty wcześniej ugotować do miękkości). Gotową masę rozwałkować i podsypywać mąką gryczaną. 🙂Wycięte pierniczki piec 10 min w temperaturze 180 stopni. 💛
➡ BEZGLUTENOWCE
Składniki:
- pół szklanki mąki kukurydzianej,
- pół szklanki mąki ryżowej,
- szklanka mąki gryczanej,
- 2 jajka,
- 5 łyżek oleju kokosowego,
- 5 łyżek miodu,
- przyprawy – 3 łyżki cynamonu, łyżeczka imbiru, łyżeczka kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżka sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki soli himalajskiej.
Wszystkie składniki wymieszaj i w razie potrzeby podsypuj wałkowane ciasto dowolną mąką bezglutenową. Piecz przez 10 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego! ☺️

Wytrawne placuszki z 3 składników!

BIELIZNA DO KARMIENIA
Może Ci się spodobać

Case studies #2
7 kwietnia 2022
KWAS FOLIOWY przed ciążą i w czasie ciąży
19 października 2021