fbpx

PIERNICZKOVE-LOVE

Podrzucam Ci przepisy na „batatowce” i „bezglutenowce” i wierzę, że będziesz się bawić przy ich robieniu świetnie! 😃

➡ PIERNICZKI Z BATATÓW

Składniki:

– 500g batatów (waga przed ugotowaniem),

– 3 łyżki gorzkiego kakao,

– 4 łyżki miodu (ja wybrałam gryczany),

– 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego),

– koło 500g mąki gryczanej,

– przyprawy – łyżka cynamonu, łyżeczka imbiru, łyżeczka kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej,

– łyżka sody oczyszczonej.

Wszystko składniki razem wymieszać (bataty wcześniej ugotować do miękkości). Gotową masę rozwałkować i podsypywać mąką gryczaną. 🙂Wycięte pierniczki piec 10 min w temperaturze 180 stopni. 💛

➡ BEZGLUTENOWCE

Składniki:

  • pół szklanki mąki kukurydzianej,
  • pół szklanki mąki ryżowej,
  • szklanka mąki gryczanej,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek oleju kokosowego,
  • 5 łyżek miodu,
  • przyprawy – 3 łyżki cynamonu, łyżeczka imbiru, łyżeczka kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli himalajskiej.

Wszystkie składniki wymieszaj i w razie potrzeby podsypuj wałkowane ciasto dowolną mąką bezglutenową. Piecz przez 10 min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego! ☺️

Polub mnie na Facebooku

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.