fbpx

WSTYDLIWY TEMAT, ale jakże powszechny u ciężarnych – zaparcia

To absolutnie naturalne, że w czasie ciąży (i to właściwie już od jej początku), pojawiają się zaparcia.

Dlaczego tak się dzieje?

Organizm świadomie spowalnia perystaltykę jelit. Dzięki temu, że strawiony pokarm wolniej przechodzi przez pasaż jelitowy – ma więcej czasu na wyłapanie i wchłonięcie SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH z pożywienia. 

A tych, potrzebuje teraz więcej. Żeby wystarczyło zarówno dla Mamy, jak i dla płodu. 

Nie zmienia to jednak faktu, że jest to sytuacja dość dyskomfortowa dla kobiety.

Jak bezpiecznie usprawnić pracę jelit (jednocześnie nie zaburzając procesów wchłaniania):

 ✔ ”KRÓLOWA OWSIANKA”

To odwieczny „lek” na zaparcia. Ugotowane na mleku roślinnym płatki owsiane z dodatkiem SIEMIENIA LNIANEGO (łyżeczka), orzechami i owocami (mogą być także suszone) naprawdę robią robotę ❤️

ŚWIEŻE OWOCE I WARZYWA

Mają więcej dobrego błonnika (rozpuszczalnego), niż ich wersje po obróbce termicznej. Warto dodawać je do każdego posiłku.

WODA

Aby masy kałowe mogły się swobodnie przemieszczać przez nasze jelita, potrzebują odpowiedniej ilości wody. Pamiętaj, że w ciąży 1,5 litra to za mało. Ciężarna potrzebuje koło litra więcej.

TŁUSZCZ

Nie bój się dobrej jakości tłuszczów roślinnych (olej lniany, olej konopny, oliwa, olej z czarnuszki, itd.). Są one bogate w witaminy i składniki mineralne potrzebne Tobie i dziecku. A Twoim jelitom- ułatwiają przesuwanie się pożywienia. 

PROBIOTYKI

Naturalne wsparcie dla jelit, które dodatkowo wzbogaca ich florę bakteryjną (co zwiększa wchłanianie substancji odżywczych).

Możesz stosować zarówno te naturalne, w postaci kiszonek i zakwasów, jak i w postaci suplementów.

Moim faworytem są probiotyki SanProbi Stress (ze względu na skład bakterii probiotycznych).

Stosując się do w/w zaleceń – zaparcia nie powinny już Ci doskwierać 😉  

Powodzenia!

Polub mnie na Facebooku

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.